Siyah Havuç - Şalgam
Ereğli’ mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir. Ereğli'de yaklaşık 10 köyde, 25 bin dekar alanda siyah havuç yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yaklaşık 3 bin aile siyah havuç yetiştirerek geçimini sağlamaktadır. Siyah havuç, şalgam suyu yapımı ile son 5-6 yıldır ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılıyor. Siyah havuca rengini veren antosiyan maddesinin hücre yaşlanmasını önlemesi ve antioksidan etkisi ilgiyi artırıyor. Bununla birlikte kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri doğal gıda boyalarına yöneliyor ve bu etken de siyah havuca olan talebi artırıyor. Ayrıca meyve sularında da konsantre olarakta kullanılmaktadır.
Ereğli'de iki havuç işleme fabrikasının bulunduğunu, İlçemizde yılda yaklaşık 120 bin ton havuç üretilmektedir ve bunun yaklaşık 50 bin tonu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ile Uzakdoğu'da Japonya ve Kore'ye ihraç edilmektedir.