Beyaz Kiraz
İç Anadolu Bölgesi’nin Güneydoğu’sunda,Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olan Ereğlimiz,Türkiye’nin en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından 30 civarında ilden daha büyük durumda olan Ereğli ilçesi,tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken yerleşim birimlerinden bir tanesidir. Tarihi ve turistik zenginliği ile dünyaca ünlü olan Kapadokya sınırları Ereğli’den başlamaktadır.Milattan Önce Hititler döneminden daha önce kurulan ilçe,tarihteki önemli yerleşim birimlerinden birisi olma özelliğine sahiptir.
Bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip ilçemizde Meyvecilik tarımı içerisinde Beyaz Kiraz (Starks Gold) önemli bir yere sahiptir.
Kiraz üretimi dünyada geniş bir alana yayılmış olmasına rağmen en çok kiraz üretimi yapılan ülkeler A.B.D, Türkiye, İtalya , Fransa gibi ülkeler ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz önemli bir kiraz üretim bölgesidir. Ve ülkemizde üretilen kirazlarıdan Beyaz Kiraz Ülkemizide ekonomik anlamda sadece Ereğli Bölgesinde üretilmektedir.
Ülkemiz kiraz üretimi yönünden iklim faktörlerine göre değişmekle beraber ABD den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ancak ihracatımız maalesef yeterli düzeyde değildir.Bununda en önemli nedeni ihracata uygun ve kalitede kiraz üretimi yapamamamızdan kaynaklanmaktadır.
İlçemizde daha çok Beyaz Kiraz (Starks gold) yaygın olup ülkemizde en fazla beyaz kiraz üretimi yapılan yer Ereğli dir. Ereğli nin yıllık Beyaz kiraz üretim miktarı İklim faktörleri (İlkbahar geç donları) göz önüne alındığında yaklaşık 10.000 ton civarındadır. Bununda 6.000-7000 tonu İtalya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine sapı ve çekirdeği ayıklandıktan sonra salamura olarak ihraç edilmekte ve yıllara göre değişmekle birlikte 3-4 milyon dolar İlçe ve Ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.
Bu Bağlamda Beyaz Kiraz özellikle ilçemizin Güneyinde yer alan Torosların eteğine kurulu olan köylerimizin başlıca geçim kaynağı olup, adeta can damarıdır.
İşlendikten sonra İhraç edilen beyaz kirazlar kek, pasta ve meyve suyu sanayinde kullanılmaktadır. Yöremizde ise beyaz kirazın reçeli yapılmakta ve sevilerek tüketilmektedir İlçemizde ihracata yönelik beyaz kiraz alımı yapan ve Ereğli organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren İtalyan şirketlere ait iki adet fabrika bulunmaktadır. İtalya nın yıllık Beyaz Kiraz talebi her geçen gün artmakta bu rakam yaklaşık 70-80 bin tona kadar çıkmaktadır ki biz bu talebi kırmızı kiraz da olduğu gibi beyaz kirazda da maalesef karşılayamamaktayız.
Türkiye maalesef kirazda ki üstünlük avantajını (Ekolojik avantaj) yeteri kadar kullanamamakta ve el yordamıyla ihracat yapmaya çalışmaktadır. Aslında yapılması gereken Büyük kiraz bahçeleri kurup tamamen ihracata yönelik kiraz üretimi yapmaktır ki kirazdaki ekolojik faktör avantajını iyi kullanalım ve Dünyada kiraz üretiminde ihracatında daha ağırlıklı ve tek söz sahibi olabilelim.
İlçemiz ekonomisi ve çiftçisinin refah düzeyinin yükseltilmesi için yapılması gereken en önemli işlerden biriside kiraz üretim alanlarının ve birim alandan alınan ürün miktarının arttırılarak zaten var olan dış talebin karşılanmasıdır. Bunun içinde tekniğine uygun, anaç ve çeşit seçimi iyi yapılmış pazar değeri olan ve birbirini dölleyen çeşitlerle bahçe kurulması var olan bahçelerde ise mevcut çeşitlerin kültürel işlemlerinin iyi yapılarak plantasyona mutlak surette tozlayıcı çeşitlerin dahil edilmesidir.
İlçemizde yetiştirilen beyaz kiraz Türkiye de yetiştirilen en iyi kalite de olup Lezzeti, sertliği ve aromasının üstüne yoktur. Bununda en büyük nedeni İlçemiz rakımın yüksek olması, nisbi nemin düşük ve kiraz üretimde kullanılan suların kaynak suyu (İvriz Kaynak Suyu) olmasıdır. Ayrıca İlçe Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Ziraat odası işbirliği ile İlçemizde yetiştirilen Beyaz kiraza “Ereğli Beyaz Kirazı” adı altında patent alınmasının son aşamasına gelinmiş bulunmaktadır. Yeni çıkan üretici Birlikleri Kanunu çerçevesinde Beyaz Kiraz üreticileri Birliği faaliyete geçmiştir. Beyaz kiraz üretiminin yoğun olan 8 köy muhtarı ve 32 adet kiraz üreticisinin İlçe Tarım Müdürlüğü koordinesinde ve önderliğinde başlatılan çalışmalar ve kiraz üreticilerinin eğitimlerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında tüzel kişilik kazanarak geçtiğmiz günlerde yapılan mütevazi bir törenle hizmete geçen binasında faaliyetlerine başlamıştır.
Kurulan Kiraz Üreticileri Birliğinin en büyük amacı; tüm kiraz üreticilerini bir çatı altında toplayarak mevcut kiraz üretiminin arttırılması ve buna bağlı olarak ta birim alandan en yüksek kalite ve verimin alınması için ilk etapta Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğünde kiraz konusunda master eğitimi alarak uzmanlaşmış teknik elemanların katkılarının yanı sıra Üniversitelerle de irtibata geçilerek eğitim çalışmalarının arttırılarak bu çalışmaların bir entegre proje dahilinde yürütülmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.