Hizmetler ve Projeler
Hizmetler ve Projeler
YUVARLAK MASA TOPLANTISI TUTANAĞI
16.07.2019
YUVARLAK MASA TOPLANTISI TUTANAĞI
Yuvarlak masa toplantısı, 16.07.2019 tarihinde proje çalışanları, Ereğli Kadın Girişimciler Derneği ve İşkur temsilcilerinin katılımlarıyla Kadın Girişimciler Derneği’nde gerçekleştirilmiştir. Toplantıda değinilen konular aşağıdaki gibidir:
Toplantının içeriği kadınların girişimcilik ve istihdam konularında nelere ihtiyaç duydukları ve ne gibi faaliyetlere katılmak istedikleri hakkındadır. Bu kapsamda, özellikle çocuklu kadınların evde ne tür iş imkanlarına sahip olabilecekleri hakkında soruları olduğu öğrenilmiştir. Kadınların ihtiyaçları doğrultusunda yöresel ürünlerin satışına yönelik daha ticari faaliyetlerle uğraşmak istedikleri belirlenmiştir. Kadınlar bahçe ürünlerini değerlendirme konusunda gönüllüler. Kadınlara yönelik olarak halı, kilim dokuma atölyeleri kurulabileceği ve kadın lokallerini daha aktif kullanmanın faydalı olacağı kararına varılmıştır. Diğer yandan kadınların iş bulma konusunda meslek sahibi olmamaları büyük sıkıntı yaratmaktadır. Bu sebepten dolayı kadınlar daha çok beden gücüne dayalı ve temizlik işlerine yönlendirilmek zorunda kalmaktadırlar. Bu doğrultuda kadınlar için mesleki nitelik kazandırma kursları, mesleki eğitim kursları açarak sertifika almalarını sağlamanın faydalı olacağı düşünülmektedir. Dikiş atölyeleri en çok rağbet gören kurslardandır. Dikiş ve halı atölyeleri arttırılarak kadın istihdamına katkı sağlanabilir. Karapınar Emirgazi’de bir girişimci tarafından açılan dikiş atölyesi örneği bulunmaktadır. İstihdam oranı 63 kişiye kadar yükselmiş bulunuyor. Bu tür kuruluşlar Halk Eğitim’den MEB onaylı belge alıp İşkur aracılığıyla istihdam edilebiliyorlar. İstihdam garantili bazı programlar var. Kadınların bu programlara yönlendirilmeleri fayda sağlayacaktır. Bu programlara MEK ( Mesleki Eğitim Kursu), İEP ( İşbaşı Eğitim Programı) ve MEGİP ( Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü) örnek verilebilir. Bu tür mesleki eğitim programları sonrasında kadın istihdamını sağlamanın daha önemli olduğu kararına varılmıştır. Bunu gerçekleştirebilmek için de kadınların ve işverenin istihdam taahhütleri olmalıdır.
Kadınların en büyük sıkıntılarından birisi de sürekli işe sahip olamamalarıdır. Kadınlar daha çok kadrolu ve sosyal güvencesi olan işlerde çalışmak istemektedirler.
Ereğli’de daha çok tekstil elemanı, ön muhasebe elemanı, aşçı, aşçı yardımcısı ve satış elemanı alanlarında iş istihdamı olmakta ve ön muhasebe ve satış elemanları daha çok genç kadınlardan tercih edilmektedir. Hizmetli açığının çok olduğu da saptanmıştır. Ayrıca Ereğli’de açılan LARK Bisküvi Fabrikası istihdama yönelik katkılar sağlamıştır. Bisküvi fabrikasında çalışan yaklaşık olarak 300-350 arasında kadın bulunmaktadır. Diğer yandan diploması ve mesleği olduğu halde bir işe giremeyen de birçok kadın bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Ereğli’de kurumsal ve işletme olarak bazı sıkıntılar ve eksiklikler olduğu görülmektedir. Özellikle tarım ve hayvancılıkta çalışanların çoğunun kayıt dışı çalışmakta olduğu görülmüş ve bu doğrultuda tarım sigortası ve ÇKS kaydına sahip olmalarının onlara avantaj getireceği düşünülmektedir.
Bunlara ek olarak bir derneğin istihdama yönelik neler yapabileceği konuşulmuş olup istihdam için ya Belediye ile proje ortaklığı yapılabileceği ya da kooperatif açılabileceği görülmüştür. Bu konuda istihdam sağlanacaksa İŞKUR’un destek verebileceği, derneğin satış için şirket kurması gerektiği öğrenilmiştir.
İş arayan kadınların iş ayrımcılığı yaptığı, ağır ve konum olarak uzakta bulunan işlerde çalışmak istemedikleri görülmüştür. Kırsal kesimlerde iş istihdamının daha çok olduğu ve Ereğli’de sanayi sayısı ve kadın istihdam oranın az olduğu konuşulmuştur. Ayrıca açılan kursların kadınları bilgilendirmeye yönelik olduğundan dolayı daha sonra iş istihdamını sağlamakta zorlanıldığına değinilmiştir. Girişimcilik konusunda Ereğli’de kuaför, güzellik merkezi, pastane, gıda üretimi vb alanlarda açılan işletmelerin bulunduğu ayrıca İŞKUR ve KOSGEB desteğiyle alınan hibeler ve istihdam desteklerinin sağlandığı iyi uygulamaların yer aldığı görülmüştür.